Pentuja

TOIVEISSA JUOVATTAAN U-PENTUE SYKSYLLÄ 2021!

Luna eli Juovattaan Aikapommi kaksoisastutettiin onnistuneesti 26. ja 27.7. Mikäli kaikki menee hyvin, pentuja odotetaan syntyväksi n. 27.9. Pentue on Lunalle toinen ja samalla sen viimeinen. 

LUNA

Luna on elokuussa kuusi vuotta täyttävä perusterve narttu. Luna asustaa Hämeenlinnassa lapsiperheessä kotikoirana. Lunan emä Noki on oma koirani. Sain Lunan jalostuslainaan ensimmäisen kerran v. 2018, jolloin se synnytti Juovattaan P-pentueen. Koko pentue on luustokuvattu ja polvitarkastettu oikein mukavin tuloksin. Ne omaavat reippaan, avoimen luonteen ja ovat pysyneet yhtä hiivatulehdusta ja yhtä harmitonta napatyrää lukuunottamatta terveinä. Niinpä sain kunnian jalostuslainata Lunaa vielä toistamiseen. Tästä ISO kiitos sen omalle perheelle. 

Lunan terveyttä on tutkittu melko kattavasti seuraavin tuloksin: 

Lonkat A/A

Kyynärät 0/0

Selkä: LTV 0, SP 0, VA 0

Polvet: 0/0 (tutkittu kolmesti, kolmen eri eläinlääkärin toimesta)

Silmät: Terveet (tutkittu kolmesti, viimeisin 5.6.2020)

Sydänkuuntelu: Puhdas, ei sivuääniä

TGA: negatiivinen

Geenitestit: CMR, prcd-PRA, Pompentauti ja DM terve

Lunalla on ollut pari kertaa tassuissa punoitusta, kun on ollut pitkään märkää. Oletan, ettei kyse ole hiivavaivasta, koska on mennyt ihan parin päivän Septidin-putsauksessa ohi. Muutoin se on pysynyt täysin terveenä ja sillä on oikea rautamaha, joka ei tunnu menevän mistään sekaisin. Hieman tapaturma-altis se on ollut ja on vieraillut eläinlääkärissä jäätyään auton töytäisemäksi ja popsittuaan kiellettyjä herkkuja. 

Luna on luonnetestattu loppupistein +125, laukauskokematon. Vaikka Luna sai lopulta arvion "hieman pehmeä", tuomareiden mukaan se oli lähellä "kohtuullisen kova"-tulosta. Mielestäni tämä selvästi näkyy Lunassa arkielämässä. Kun itselläni on ollut vain pehmeitä tai selvästi hieman pehmeitä narttuja, on Luna selkeästi kovempi. Se ei ota itseensä rajujakaan tilanteita. 

Luna on ollut pennusta asti meillä melko paljon ja koen tuntevani sen hyvin. Minusta Lunassa parasta on sen kiltteys ja avoimuus. Se suhtautuu erittäin ystävällisesti kaikkiin ihmisiin, olivatpa he vieraita tai tuttuja. Luna antaa myös mukisematta tehdä kaikki hoitotoimenpiteet, eikä ota niistä painetta. Lapsia kohtaan se on äärimmäisen pitkämielinen ja sen saisi varmaan vääntää vaikka solmuun ilman, että se älähtäisi. Luna on myös ahne ja se on koulutuksen kannalta tietenkin positiivinen juttu. Arjessa Luna ei pelkää kovia ääniä, ainoastaan pahimpaan ilotulitusaikaan ei halua ulos. Sisällä ei kuitenkaan siitäkään paineistu. Olen reissannut Lunan kanssa erilaisissa paikoissa eläinlääkäristä isoon koiratapahtumaan ja se on ollut aina varsin mutkaton reissukaveri. 

Lunan huonot puolet sitten. Sillä on tietynlaista dominanssia, mikä näkyi aikanaan jo sen pentutestissä. Se on hyvin periksiantamaton, kun haluaa jotain. Vaatii erityisen johdonmukaiset rajat ja osaa taitavasti poimia joukosta sen "heikon lenkin" eli ihmisen, jolta saa tahtomansa. Luna ei ole siis ollut mikään helpoin koira ja nuorena sen kanssa on saanut vääntää asioista keskimääräistä enemmän. Se on kuitenkin hyvin oppivainen ja sopeutuu talon tavoille hoidossa ollessaan. Ja jos ahneus onkin koulutuksen kannalta hyvä juttu, niin Lunan jäätävä ahneus on arkielämässä välillä rasittavaa. Se varastaa röyhkeästi pöydiltä ja näkee tosissaan vaivaa ruoan eteen. Kun se lisäksi on erittäin näppärä avaamaan erilaisia ovia, on meilläkin olleessaan sattunut ja tapahtunut. Se on mm. avannut kaapin oven, ottanut sieltä, joululahjan, repinyt kääreet auki ja syönyt sisällä olleet suklaat. Kaikki tämä tapahtui hyvin nopeasti.. 

Luna ei ole erityisen herkkähaukkuinen ja sen edellinen pentue oli aivan poikkeuksellinen hiljainen ensimmäiset 7 vkoa. Mitään räksyttäjiä eivät ole nyt aikuisinakaan. Lunalla ei myöskään ole riistaviettiä, vaikka pihan lintuja saattaakin hieman haukahdella. 

Ulkoisesti Luna on hieman epä-lapinkoiramainen, mutta sillä on terve ja ihan nätti rakenne. Se on hyvin pitkärunkoinen, hieman matalaraajainen ja sillä on suomenlapinkoiraksi lyhyehkö karva. Karva on kuitenkin oikeanlaista, eikä Luna palele talvisin tai läkähdy kesäisin. Luna liikkuu vaivattomasti hyvällä askelpituudella. 

Lunan ensimmäisessä pentueessa on 5 pentua ja ne syntyivät eläinlääkärissä pienellä lääke- ja ulosauttoavulla. Pennut olivat syntyessään poikkeuksellisen suuria ja minulla oli takana kaksi edellistä, sektioon päätynyttä synnytystä. Pennut olisivat hyvin todennäköisesti syntyneet kotonakin, jos olisin vain uskaltanut rauhassa odottaa. Luna oli hyvin erilainen synnyttäjä kuin muut narttuni ja nyt, kun tunnen sen tavan, ymmärrän synnytyksen etenemistäkin paremmin. Jokatapauksessa Luna periytti tosi isokokoisia jälkeläisiä ja se on asia, mikä on syytä huomioida jatkossa. Mietin tätä synnytysasiaa, mutta päätin, että uskallan sen puolesta astuttaa uudestaan. Emänä Luna oli hyvin huolellinen ja puhtautta arvostava, pennut ja pesä kiilsivät ja kasvattajakin pääsi helpolla, koska pentujen ulosteet kelpasivat emälle ihan luovutusviikolle asti. Se ahneus... 


Luna

 

Isäehdokkaat ovat Joiku (Äänekäs Jossain Täällä) ja Oiva (Juskankankaan Hupiveikko) Joiku astui ensin ja sitten n. 7 h päästä Oiva. Oiva otti uusintakierroksen vielä seuraavana päivänä. Molemmat urokset astuivat hienosti. On erittäin kutkuttavaa nähdä, onnistutaanko saamaan jälkeläisiä molemmille!

JOIKU on 6,5-vuotias perusterve uros. Joiku astui kolmisen viikkoa aiemmin ensimmäisen narttunsa, eli tämä olisi oletettavasti sen toinen pentue. Se on luvattu vielä yhdelle, erisukuiselle nartulle syksyn juoksuun ja enempää pentueita ei Joikulle tule. Joikun molemmat täysveljet on kastroitu eivätkä sen siskotkaan jatkaneet sukua. Joten Joiku on ainoa pentueensa geenien jatkaja, paljon vartija.

Joikulla oli pentuna pieni napatyrä, joka koiran kasvaessa umpeutui kokonaan. Siltä puuttuu pieni välihammas molemmin puolin. Pentuna sillä oli myös toisessa silmässään sisäänpäin kääntynyt alaluomi, mutta sekin parani omia aikojaan. Muutoin se on pysynyt terveenä. Sen terveyttä on tutkittu seuraavin tuloksin:

Lonkat A/A

Kyynärät 0/0

Polvet 0/0

Selkä: LTV 0, VA 0, SP 0

Silmät: Puutteellinen kyynelkanava-aukko todettu, muutoin terveet. Tämä huomioitava jalostuksessa niin, ettei nartulla ole samaa vikaa. Silmät tarkistettu viimeksi 15.6.2020

Joikulle tehtiin selkäkuvausten yhteydessä viime joulukuussa myös virallinen sydänkuuntelu, joka ei jostain syystä ole ikinä koiranettiin asti kirjautunut. Kuuntelu oli kuitenkin puhdas, ei sivuääniä. 

Geenitestit: Pompentaudin, DM ja prcd-PRA osalta polveutumisen perusteella terve

Joiku on luonnetestattu kokonaispistein +129, laukausvarma. 

Lunan tavoin Joikukin on syntynyt meillä ja on tavallaan oma kasvattini, vaikka ystäväni kennelnimelle rekisteröitiinkin (omaa ei silloin vielä minulla ollut). Joiku syntyi 10 pennun jättipentueeseen ja erottui joukosta vilkkaudellaan. Sillä oli myös tassuissaan camel bootsit ja se meni usein ihan omia polkujaan muiden kulkiessa kimpassa. Ei ollut kerta eikä kaksikaan, kun huusin pentuja jostain luokseni. Pennut tulivat 1,2,3...9....missä yksi? Aaah, taas se sama parkkipoika oli hukassa. Siitä se sai virallisen nimensäkin, se oli aina jossain täällä. Totesin jo melko varhaisessa vaiheessa, että tätä urosta ei muuten myydäkään mihin vaan, vaan muiden kriteereiden lisäksi omistajilta vaaditaan hurttia huumoria ja pitkää pinnaa. Se päätyi asumaan jo ennestään hieman tuttuun lapsiperheeseen Klaukkalaan. Joikun myötä omistajista on tullut hyviä ystäviäni ja yhdessä on Joikun metkut milloin naurettu, milloin kirottu. 

Joikua kuvaa hyvin lause "vauhti korvaa puuttuvan älyn". Se on aivan ihana pusupoika, kainaloinen ja äärimmäisen taitava lukemaan ihmisiä. Osaa hakeutua aina sen luo, jolla on suruja ja murheita. Mutta mikään penaalin terävin kynä Joiku ei ole, eikä se jaksa keskittyä toistamaan samaa asiaa montaa kertaa (tämäkin muuten näkyi jo sen pentutestissä). Niinpä Joikun kouluttaminen on ollut osin haasteellista. Sisätiloissa Joiku osaa rauhoittua hyvin, mutta ulkona vauhtia sitten riittääkin. Joiku ei oikein tule juttuun muiden urosten kanssa, mutta narttukoirat on ihania. Ihmisiä kohtaan Joiku on avoin ja ystävällinen. Joikukaan ei ole erityisen herkkähaukkuinen, vaikka tapahtumista ympärillään ilmoittaakin kyllä. Ei omaa myöskään riistaviettiä, näkölähdöllä voi pikkumutkan saaliseläimen perässä kävästä. 

Ulkoisesti Joiku on iso, komea uros. Sillä on hyvä, vahva uroksen pää, johon tosin toivoisin vahvempaa alaleukaa. Joikulla on mielestäni juuri sopivasti karvaa. Se on hieman korkearaajainen, mikä toivottavasti tasapainottaa Lunan matalaraajaisuutta. Ulkoisesti Joikun puute on selkeästi liian kapea eturinta, mitä taas Luna paikkaa hyvin. 

Jalostustoimikunta hylkäsi Luna x Joiku-yhdistelmän, koska siinä on selvästi rodun keskiarvoa suurempi napatyräriski sekä kivesvikariskiä. Itse ajattelen, etteivät nämä kumpikaan ole koiran elämänlaatua huonontavia tai arkea hankaloittavia juttuja, vaan enemmän jalostuksellisia harmeja. Siksi haluan kokeilla tätä yhdistelmää, vaikka lähtökohtaisesti suosinkin jalostustoimikunnan hyväksymiä uroksia.  

Joiku


OIVA on 4-vuotias perusterve uros, jolla ei ole aiempia jälkeläisiä. Oivasta kiinnostuin alunperin sen luonnetestin perusteella. Aloin etsiä siitä lisätietoja ja seuraavaksi ihastuin sen todella kauniiseen ilmeeseen. Kyselin lisää Oivan kasvattajalta Tarjalta ja aika nopeasti vakuutuin & kysyin Oivaa Lunalle. Omistaja innostui asiasta ihanasti ja niinpä siirryttiin tuumasta toimeen. 

Oivan terveyttä on tutkittu seuraavasti:

Lonkat: A/A

Kyynärät: 0/0

Polvet: 0/0

Selkä: LTV 1, VA 0, SP 0

Silmät: Terveet, tarkistettu viimeksi 14.5.2021

Geenitestit: Pompentaudin ja prcd-PRA terve, DM kantaja

En ole itse Oivaa tavannut, mutta sitä on kuvailtu sanoilla rauhallinen, varma, avoin, sosiaalinen, hötkyilemätön. Se muistuttaa rakenteeltaan paljon Joikua ja tosiaan omaa mielestäni todella kauniin ilmeen.Oiva on luonnetestattu loppupistein + 173, laukausvarma.

(Liitän tähän myöhemmin omistajan kuvauksen Oivasta.)

Yhdistelmä Luna x Oiva on jalostustoimikunnan hyväksymä ilman huomautuksia. 

Oiva


Niinkuin kaikissa yhdistelmissä, näissäkin on omat riskinsä, tässä niistä jotain:

* Lunan emällä on 1/2 polvet, jotka onneksi eivät vielä ole vaivanneet. Riski löysäpolvisuuden periytymiseen kuitenkin on ja siksi Lunan pentujen myyntihintaan sisältyy virallinen polvitarkastus. Lunan sisaruksilla, emän siskoilla ja Lunan ekan pentueen koirilla on kaikilla terveet polvet, mutta riski on hyvä silti huomioida. Joikun yhdellä velipuolella on 1/0 polvi, Oiva on tervepolvista sukua. Toki molempien suvuissa on koiria, joiden polvia ei ole virallisesti tutkittu, eli mitään 100% varmaa näistä en voi sanoa.

* Lunan ja Joikun suvussa on eriasteista ääniarkuutta 

* Epilepsiaa, kilpirauhasen vajaatoimintaa ja addissonia on jonkin verran, mutta kumpikaan yhdistelmä ei ylitä rodun keskiarvoa näissä. 

* Lunan veli on kivesvikainen 

Koska kyseessä on kaksoisastutus, pennut sirutetaan jo 3-vkoisena. Samalla niistä otetaan poskisoluharjalla dna-näytteet ja n. 2 vkon sisällä tästä on selvillä, kumpi on kenenkin pennun isä. Sen verran värigenetiikalla voi sanoa, että mahdolliset riistanväriset / riistaparkit ovat varmastikin Joikun. Kaikki muu onkin sitten polveutumistestin tulokseen asti arvoitusta.

Luna aloitti juoksunsa sellaiseen hetkeen, etten saanut järjestettyä vapaata töistä astutusta varten. Ihana Noora Kajaskiven kennelistä otti asian hoitaakseen ja niinpä tämä pentue mahdollistui. Sekä Joiku että Oiva olivat olleet varsin mallikelpoisia astujia. 

Luna käy ultrassa n. 4 vkon päästä. Jos se on kantava, niin haen sen hyvissä ajoin meille, koska ajomatka on niin pitkä. Pennut syntyvät ja kasvavat meillä lapsiperheen arjen keskellä. Tottuvat monenikäisiin ihmisiin, muutamaan luotettavaan, erirotuiseen koiraan, kissoihin ja arkitouhuihin. Tykkään tehdä pentujen kanssa monenlaista ennen luovutusta. Näin paitsi näen paremmin niiden luonne-eroja, toivottavasti myös helpotan niiden alkua uudessa kodissa. Autoilemme useita kertoja, käymme metsäretkillä, ehkä päiväkodilla ja / tai vanhusten luona jne. Mukaansa jokainen pentu saa oman repun, jossa on tärkeiden papereiden lisäksi tuttua ruokaa ja jotain pientä tarpeellista. Pennut luovutetaan 7-vkoisesta alkaen asianmukaisesti madotettuina, polveutumistestattuina, rekisteröitynä Suomen Kennelliittoon, mikrosirutettuina, eläinlääkärin tarkastamina, pentutestattuina ja kovasti rakastettuina. 

Pennun hinta on 1000€, joka sisältää virallisen polvitarkastuksen 1v iässä sekä luonnetestin 2-6v iässä. Omistajan niin halutessa liitän hänet Paimensukuisen Lapinkoiranseuraan ja Lappalaiskoirat RY:n sekä maksan ensimmäisen vuoden jäsenmaksut em yhdistyksiin. Lisäksi osallistun rahallisesti kasvattieni luustokuvauksiin ja silmätarkastukseen myyntisopimukseen kirjattavalla summalla. 

PENTUE ON ALUSTAVASTI VARATTU! 

Mikäli haluat seurata tarkemmin tämän pentueen tarinaa, tervetuloa liittymään Juovattaan kennel- facebookryhmään. 


 

 


 


 

1 kommentti:

  1. Tarkkaan on suunniteltu vanhemmat ja rehellisesti kerrottu totuus (niin hyvät, kuin huonotkin asiat) pennusta haaveilijoille. Hienoa!

    VastaaPoista