tiistai 23. kesäkuuta 2015

Tärppipäivien arvontaa ja ensimmäiset treffit

Nokilla on ihan omanlaisensa hormonikierto- ja käyttäytyminen verrattuna Pikiin. Pikin juoksut ovat 7-9kk välein. Sen käytöksestä ei juurikaan huomaa juoksua. Se pitää itsensä hyvin puhtaana, ja osoittaa selkeästi sitten tärppipäivänsä, joita kestää n. 2vrk.

Noki taas tulee juoksuun reilun 5kk välein. Ensin se on päivän ajan tosi kipeän oloinen. Sitten alkaa vuoto, jonka siivoamisessa Noki ei ole turhan tarkka.. Lattioita saa siis luututa tiuhaan. Sanotaanko näin, ettei Nokin juoksun alkamista voi olla huomaamatta. Kun se on muutaman päivän tiputtanut, alkaa levoton vaihe; piippausta, piippausta ja vielä kerran piiiiippausta. Aika nopeasti se sitten alkaa liehitellä Pikiä ja suorastaan wonkaa häntä terhakkaasti sivuun käännettynä. Tätä jatkuu sitten viikon, kaksikin. Toisinsanoen Noki ei oo ihan turhan tarkka siitä, milloin sitä astutaan..

On siis suhteellisen vaikeaa huomata, milloin Nokilla on oikeasti otollisin aika astumiselle. Aikaisimmista juoksuista olen pistänyt muistiin, että juoksun 10.-11. pvä olisi ollut se kaikista selkein tärppiaika. Tänään on menossa 9. pvä.

Nythän Noki on toiveissa kaksoisastuttaa. Toinen uros on meiltä tunnin ajomatkan päässä, toisen luo ajaa ilman pysähdyksiä nelisen tuntia. Koska Noki eilen alkoi kovasti tyrkyttää itseään Pikille ja häntä kääntyi sivuun, lähdimme tänään kokeilumielessä tapaamaan lähempänä asuvaa Rölliä. Noki oli aluksi Röllistä hieman hämillään, mutta nopeasti sitten tarjosi itseään. Ensin lähti kesken pois Röllin alta, mutta hetken päästä sitten Rölli astui Nokin nalkkiin. Nalkissa tönöttivät hyvän aikaa ja ensimmäinen astutus on hoideltu. Mulla oli itsellä aikalailla mahdottomuus ajaa tänään Usvan luo, ja oikeastaan aavistelen Nokin käytöksestä, että onkin vielä hieman aikaista. Siispä menemme torstaina ensin Usvan luo ja sitten paluumatkalla käymme Röllin luona. Voi hyvin olla, että torstaihin osuu se kaikista otollisin aika. Mutta senpä näkee sitten.

Tästä on nyt hyvä jatkaa.

Noki

Usva

Rölli (Kuva: Röllin omistaja)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti